Kedves látogatók!

A Máriahalom Televízió 2014-ben felfüggesztette tevékenységét.

Mentés a Pilisről

on .

2014. január 4-én a délutáni órákban egy férfi a Pilis hegy tetejéről akart felszállni siklóernyővel, de néhány perc múlva a hegy oldalában egy fának ütközött.  

 

Barátnője kért segítséget, de a pontos helyszínt nem tudta megjelölni, így a megyei műveleti szolgálat a 16 óra 15 perckor riasztott pomázi, pilisszentkereszti és pilisszántói szereket a pilisszántó fölötti Orosdy kastélyhoz irányította. A rajok innen gyalog folytatták a keresést, majd 17 óra 42 perckor a sérültet megtalálták, aki törött bokával üldögélt a fa tetején. Az látható volt, hogy alulról nem közelíthető meg a sérült, így a rajok felvonultak a Pilis csúcsára, a régi rakétakilövőkhöz és innen mentőkötelekből kötélpályát kiépítve juttatták le a dugólétrákat, köteleket és a gerinchordágyat. Ez az a hely, ahol a mentést végzőkben felmerül, hogy talán egyszerűbb lenne ide kórházat építeni. Mint a sérültet felcipelni.

A helyszínen lévő 25 önkéntes tűzoltó a sérültet a fáról 20 óra 19 perckor lementette, majd gerinchordágyra fektetve, rögzítés után megkezdődött a felhozatala. A hegyoldal mintegy 60fokos meredek. A vastag avarpárna a szitáló esőben és a sűrű ködben szinte járhatatlan volt. A köves, sziklás, kidőlt fákkal tarkított nyirkos meredeken a tűzoltók szinte centiméterenként araszoltak fel egymást és a sérültet biztosítva a leesés ellen. A 8 db mentőkötélből kiépített kötélpályából már 6 mentőkötelet visszaszereltünk, de a mentést végzők erejük határán voltak. És a legnehezebb, a legmeredekebb szakasz csak most következett.  Szerencsére jó időben érkezett a segítség, Szentendréről egy teljes raj és a Pilis Kutató- Mentő Szolgálat 21óra 52 perckor.

A végsőkig csigázott tűzoltók 22 óra 19 perckor elérték a hegygerinc kevésbé meredek szakaszát, így a hordágyat már kézben lehetett vinni a mentőautóig, és a sérültet 22 óra 24 perckor átadtuk a mentőknek.

Ez férfimunka volt!

Gratulálok a mentésben részvevő tűzoltóknak!

Pomáz/roham: Parádi Viktor szerparancsnok, Sasfalvi Tibor, Kutas Márk, Mészáros Ákos,

Pilisszántói Őrs: Szlávik János, Stribik Mihály, Tóth Antal, Tóth Tibor, Rucska László, Kara Szilárd, Kollár Pál

Pilisszentkereszti Őrs: Balázs Tibor szerparancsnok, Illés László, Urbanics Richárd, Paulenyák László, Hugyecsek László, Tamási Ferenc

Pomáz/1: Schieszl Károly, Gregor Zoltán, Leidinger Richárd, Győrössy Nikoletta Palsák Attila,

A mentés 7 óra 12 percet vett igénybe.

forrás: tuzoltosag-pomaz.hu