Kedves látogatók!

A Máriahalom Televízió 2014-ben felfüggesztette tevékenységét.

Civitas Fortissima

on .

A legbátrabb város ünnepét tartják szerdán a Nógrád megyei Balassagyarmaton. 95 éve a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen és a megszállók kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradhatott.

Délelőtt a városi temetőben az 1919-es hősök sírjánál helyezik el a tiszteletadás és az emlékezés virágait, majd megemlékezést és koszorúzást tartanak a MÁV épületén elhelyezett emléktáblánál.
    A Civitas Fortissima tér ad helyet a központi ünnepségnek, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet. Ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át a díszpolgári címet és a Pro urbe díjakat.
    A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveznek, a Madách Filmszínházban Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjét vetítik le.
    Balassagyarmat két hete állt megszállás alatt, amikor 1919. január 29-én hajnalban a gyarmatiak megtámadták a cseh 
katonákat elszállásoló laktanyát. Az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege azért állomásozott a városban, mert az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc vasútvonalat akarta elfoglalni, hogy még délebbre tolja Csehszlovákia határait. A Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozó balassagyarmati polgárok, vasutasok és diákok elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradt. A városvédő harcban tíz ember halt meg.
    Az Országgyűlés a helytállásért a Civitas Fortissima, a Legbátrabb város címet adományozta a városnak 2005-ben.