Kedves látogatók!

A Máriahalom Televízió 2014-ben felfüggesztette tevékenységét.

19 órakor 70 másodpercre elnémul az MHTV is

on .

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján országszerte az áldozatokra emlékeznek este hét órakor a televíziók és rádiók, amelyek a köztársasági elnök felhívására hetven másodpercre megszakítják műsorukat a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából.

A közmédia minden csatornáján megszakítja adását este hét órakor - mondta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója. Lencsó Rita közölte: a rádiók, egy rövid megemlékezés után, hetven másodpercre elnémulnak, a televíziókban pedig ezalatt a hetven évvel ezelőtti eseményekhez kapcsolódó képeket és feliratokat láthatnak a nézők. 
    Az RTL Klub a Híradót szakítja meg este hét órakor - mondta Kolosi Péter programigazgató. A nézők holokauszttal kapcsolatos felvételeket láthatnak, hang nélkül. 
    A TV2 a Tények című hírműsorában tart hetven másodpercnyi szünetet, este hét órakor ezen a csatornán is néma megemlékezést tartanak a holokauszt áldozataira - tudatta a csatorna. 
    A csaknem hatvan tagot számláló Helyi Rádiók Országos Egyesülete támogatja a köztársasági elnök felhívását - mondta Door Tamás elnökségi tag az MTI-nek. Hozzátette: levélben fordultak tagságukhoz, és a csatlakozást javasolják. 
    A Helyi Televíziók Országos Egyesülete is körlevélben hívta fel tagjai figyelmét az államfő kezdeményezésére. Széles Tamás, a szervezet elnöke elmondta: mintegy nyolcvan tagjukat kérték a csatlakozásra. 
    A Class FM is ismerteti Áder János felhívását és megemlékezik az áldozatokról este hét órakor, több mint egypercnyi csönddel - közölték. A Magyar Katolikus Rádió néma imádsággal emlékezik este héttől a holokauszt áldozataira - tudatta Radetzky András vezérigazgató-helyettes. 
    A Lánchíd Rádió, az InfoRádió, valamint a Gazdasági Rádió egyaránt csatlakozik a kezdeményezéshez. Este hét órakor a csatornák mindegyike felhívja a hallgatók figyelmét az emléknapra és az államfő felhívására, majd hetven másodpercen át nem sugároz műsort - közölték a rádiók az MTI-vel. Csatlakozik a felhíváshoz a Music FM kereskedelmi rádió is. 
    A Klubrádió is megemlékezik az áldozatokról, "a magunk módján" - mondta Arató András vezérigazgató. Közölte: fenntartásai vannak egy közjogi méltóságtól érkező felhívással kapcsolatban. Elmondta ugyanakkor, hogy nem maradhatnak távol egy olyan kezdeményezéstől, amely arra irányul, hogy az ország egésze megálljon egy pillanatra. A Klubrádió Jordi Savall az auschwitzi áldozatok emlékére írt himnuszát fogja sugározni este héttől. 
    A helyi média is emlékezik: a Pest megyei Cegléd TV-ben a képernyőn a történteket röviden összefoglaló szöveg olvasható majd - közölte Kiszel Péter gyártásvezető. 
    A Százhalombatta térségében fogható Halom TV-ben - Mazumel Ferenc főszerkesztő közlése szerint - a felhívás ismertetése után egy lobogó gyertyaláng és egy megemlékező felirat lesz látható. A vecsési Williams TV szintén a híradó előtt szakítja meg adását. A Veresegyházi Városi TV is csatlakozik a kezdeményezéshez.
    A Dabas Rádióban is csend lesz 70 másodpercig, miután a műsorvezető rövid szöveget olvas be a holokauszt-évfordulóra emlékezve. 
    A tatabányai és a tatai televízió egy zsidó deportáltak csoportját vasúti kocsi előtt ábrázoló képpel emlékezik a holokauszt 70. évfordulójára, az esztergomi régiós televízió szintén egy képet sugároz. A megemlékezéshez csatlakozik a Komárom-Esztergom megyében fogható Forrás Rádió is.
    Szombathelyen a városi televízió, a Frisss FM és a Nyugat Rádió is eleget tesz az államfő kérésének. A rádiókban előtte és utána ismertetik a csend okát, a televízióban pedig az elsötétült képernyőn egy felirattal tájékoztatják a nézőket.  
    Baranyából a Lánchíd Rádió helyi stúdiója, a Pécs és Komló vételkörzetében fogható Rádió 1 is elnémul hét óra után. A Pécs környéki településeken fogható Pannon TV és Pécs TV sötét képernyőt és egy megemlékező feliratot sugároz.
    A Veszprém Televízió és a Füred Televízió is elsötétíti képernyőjét, ennek okát feliratban közlik a nézőkkel. A Pápai Városi Televízió a megemlékezéshez méltó képpel és magyarázó felirattal jelentkezik - mondta Varga András főszerkesztő.
    A Zalaegerszegi Városi Televízió - Tompa Gábor ügyvezető elmondása szerint - 19 óra után a műsorvezető bevezető szavai után a zalaegerszegi Göcseji úti holokauszt-emlékmű képét mutatják a képernyőkön. A Helikon Rádió ugyancsak megemlékezik az évfordulóról.
    Bács-Kiskun megyében a Gong Rádió és a Kecskeméti Televízió is megemlékezik az évfordulóra - közölte Jámbor Csaba, a rádió programigazgatója, illetve Varga Mónika, a tévé felelős szerkesztője. 
    Széles Tamás, aki a Debrecen Városi Televízió (DTV) ügyvezetője is, közölte: a csatorna megemlékező szöveget tesz közzé képernyőjén. 
    Debrecenben három rádióállomás, az FM90 Campus Rádió, a Debrecen Rádió FM95 és a Best FM is csatlakozik a felhívásához.
    A sötét képernyőn az államfői felhívást ismertető felhívással jelentkezik a GyőrPlusz tévécsatorna, s elhallgat az azonos nevű rádió. Az Oxigen TV gyertyafénnyel emlékezik, az Ozone FM rádió viszont, Pénzes Anikó ügyvezető tájékoztatása szerint hírekben, beszélgetős műsorokban. A delmagyar.hu és a kisalfold.hu is elsötétül a köztársasági elnök által kért időszakra.

A Szolnok TV-ben az Aktuális című hírműsor előtt lesz sötét a képernyő, és végtelenített felirattal emlékeznek - közölte Pogány Attila főszerkesztő-helyettes. A Karcag TV képernyőjén - Pengő Ferenc főszerkesztő közlése szerint - egy gyertya ég majd.
    Szabolcs-Szatmár-Beregben a megyei Kölcsey Televízió a képernyő elsötétítésével, az államfő közleményének megjelentetésével, valamint képösszeállítással emlékezik. A Nyíregyházi Televízió szintén elsötétíti képernyőjét, a Sunshine Rádió hét órakor kezdődő hírblokkjában felolvassák Áder János nyilatkozatát, majd öt másodperces csend következik.
    A Miskolc Városi Televízió, a RádióM kereskedelmi rádió és a református egyház égisze alatt működő, hat megye területére műsort sugárzó Európa Rádió egyaránt felfüggeszti műsorait.
    Molnár Péter, a televízió főszerkesztője az MTI-nek azt mondta: az elsötétített képernyőkön a nézők egy szál égő gyertyát és egy feliratot látnak majd. Tóth-Szántay József, a RádióM ügyvezető-főszerkesztője közölte: híradásaikban a nap folyamán többször is szóltak a megemlékezésről. Bacsó István ügyvezető (Európa Rádió) azt mondta: nem volt kétséges, hogy ily módon emlékezve meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban életüket vesztett milliókról.
    Békés megyében több kereskedelmi média emlékezik meg a hetven évvel ezelőtti eseményekről. A Csaba TV egy fekete képernyőn látható felirattal jelenik meg - mondta Szudár László producer-ügyvezető -, de a nap folyamán többször levetítenek egy Auschwitzról szóló emlékműsort is. A Csaba Rádió a hétórás hírek előtt tart néhány másodperces szünetet - mondta Majos Gyula tulajdonos-főszerkesztő. 
    Az Orosháza TV felelős szerkesztője, B. Imre Júlia azt tudatta: 70 másodperces néma gyásszal és egy, az eseményeket idéző felirattal emlékeznek.
    A Somogy Televízió, a Kapos Televízió, a Kaposvár Most rádió, továbbá több város helyi televíziója és rádiója, így Barcson a Híd TV és az Aqua Rádió, Csurgón, Fonyódon és Balatonföldváron a városi televízió, a siófoki központú Balaton FM és a Part FM és a marcali Tavi TV is csatlakozik az államfő felhívásához. Este hét órakor a híradó előtt 70 másodpercig sötét képernyőn az államfő felhívásának szövegével emlékeznek meg a holokauszt évfordulójáról, a rádiók pedig ugyancsak 70 másodpercig elhallgatnak.
    A szekszárdi Tolnatáj TV és a Rádió Antritt is eleget tesz a köztársasági elnök felhívásának. Kilián Máté, a Tolnatáj TV főszerkesztője elmondta: este hét órakor a szekszárdi holokauszt-emlékműről sugároznak felvételt. Pálinkás Csabáné, a Szekszárdon és vonzáskörzetében sugárzó Rádió Antritt stúdióvezetője közölte: szintén a hét órai híreket kezdik a néma megemlékezéssel.
    Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.
    Magyarországon idén holokauszt-emlékévet tartanak, arra emlékezve, hogy 70 évvel ezelőtt kezdték el a magyarországi zsidók gettókba zsúfolását. A emlékév fővédnöke az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.
    Áder János államfő vasárnap fordult felhívással a magyarországi rádiók és televíziók szerkesztőségeihez, arra kérve őket, hogy a maguk lehetőségei szerint segítsék elő hétfőn a megemlékezést az ártatlanul elpusztított honfitársainkra.