Kedves látogatók!

A Máriahalom Televízió 2014-ben felfüggesztette tevékenységét.

VIGYÁZAT, TRÜKKÖS TOLVAJOK!

on .

Az elmúlt időszakban ismét egyre több idős ember válik trükkös elkövetők áldozatává. Ezen bűncselekmények megelőzése érdekében a következőket tanácsoljuk az időseknek:

 

  • A lakást, kaput akkor is tartsa zárva, amikor otthon tartózkodik.

  • A kulcsot csak megbízható ismerősnek, szomszédnak adja át.

  • A lakás bejárati ajtaját saját maga és értékei védelme érdekében belülről lánccal szereltesse fel.

  • Idegent soha ne engedjen be a lakásba, ha egyedül tartózkodik otthon, anélkül, hogy jövetele céljáról, személyazonossága valódiságáról ne győződne meg.

  • Hivatalos szervek – Vöröskereszt, Polgármesteri Hivatal – munkatársai az Ön felkérése nélkül soha nem keresik fel.

  • A közüzemek – pl. vízművek, áramszolgáltató – alkalmazottaik érkezése előtt értesítik a fogyasztókat, FÉNYKÉPES IGAZOLVÁNNYAL, EGYENRUHÁVAL RENDELKEZNEK. Ha kétségei vannak, valóban az adott szolgáltatótól érkeztek-e, hívja fel telefonon a cég ügyfélszolgálatát. Lehetőség szerint ilyen alkalmakkor is legyen jelen egy szomszéd, családtag, vagy ismerős.

  • Ne higgyen a nyereményekkel kecsegtető személyek ajánlatainak!

  • Házalóktól, alkalmi árusoktól SOHA ne vásároljon! Az eladni kívánt áru olcsósága, a megvásárolni kívánt áruért kínált magas összeg gyanút kelthet. NE FELEDJE: az alkalmi árusoktól vásárolt árukért senki nem vállal garanciát, a hibás, rossz minőségű árut még soha, senkinek nem cserélték vissza !

 

A rossz szándékkal érkező idegenek tisztában vannak a személyes találkozás során az első benyomás jelentőségével, ezért általában jól öltözött, udvarias, „behízelgő modorú” személyekről van szó.

Kerülik a feltűnést, gyorsan, csendesen, feltűnés nélkül akarják az értékeinket – elsősorban készpénzt, bankkártyát a PIN kóddal, ékszereket - megszerezni.

Nincs sok idejük, gyorsan, határozottan kell cselekedniük, ezzel tisztában vannak. Amennyiben ezek a feltételek nem állnak fenn, általában máshol próbálkoznak. A pénzt, értékeket tartsa széfben, és ne vegye elő az idegenek jelenlétében, mert így könnyen kifigyelik, hol tartja az értékeit!

 

A trükkös lopásokat megelőzheti, ha a következő három tanácsunkat megfogadja: 

1.

A bejárati ajtót csak biztonsági lánccal szabad kinyitni, idegent nem szabad beengedni!

2.

Pénzt, értéket csak széfben szabad tartani, idegen előtt nem szabad kinyitni!

3.

A családról, szokásokról, értékekről, elutazásról idegennel ne beszélgessen!

 

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály